Historie výroby rumu sahá až do starověku, kde začal velký vývoj produktu z cukrové třtiny procesem kvašení, a lidé věří, že počátek tohoto procesu pochází ze starověké Indie a Číny. Příkladem je nápoj Brum, produkován malajskými lidmi, který je tisíce let starý.
Také Marco Polo narazil na rum, který byl jmenován jako "velmi dobré víno z cukru", jenž mu byl nabídnut na současném území Íránu. Cukrovou třtinu znali lidé už před téměř 2500 lety, do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům.
V roce 1494 přivezl cukrovou třtinu Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za velmi luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době sloužil jako platidlo. Kolem 16. století si otroci na plantážích dopřávali posilňujícího nápoje, jenž byl později označen jako rum.
V 17. století rum patřil mezi obvyklou výbavu námořníku a pirátu, kteří jej ředili vodou a postupně tak vznikl námi známý grog. Zajímavostí je také využití rumu jako anestetikum při operacích a také jeho pití, na pozvednutí kuráže u vojáku.
S oficiální výrobou rumu začala v roce 1862 společnost Bacardi, která se stala nadnárodní kubánskou společností díky výrobě bílého rumu. Jako kolébku rumu tedy můžeme označit Karibik, který nám připomíná karibský rum, jenž je velmi oblíbený, ať už v podání značky Malibu, Havana Club nebo míchaných nápojů.
Původ slova "rum" je poněkud nejasný. Lingvisté, zkoumající původ a vývoj slov se domnívají, že toto slovo má kořeny z termínu britského slangu. Později se navrhla další možnost, a to, užití poslední slabiky latinského slova pro cukr – sacharum.
Podobně je tomu tak s odborníky, kteří se domnívají, že rum je odvozen z botanického názvu cukrové třtiny "Sacharum offi cinarum" ze které se rum vyrábí.
Další variace pochází od ilegálních paličů, jež začali používat slovo "rum" z anglického slova "rumbellion", které znamená "velký ruch", což je velmi podobné domněnce, že "rum" vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kde se nazývá "Rumbullion".
Základním produktem při výrobě rumu je melasa, vedlejší produkt získaný při rafinaci cukru z cukrové třtiny. Sklizeň cukrové třtiny probíhá velmi rychle a připomíná tak naše známe vinobraní. Suché listy se opálí a poté sklizeň začíná ať už se stroji, nebo tradičním způsobem – manuálně mačetami.
Při odseknutí stvolu začíná souboj s casem, jelikož sladká míza se do 24 hodin zkazí. Lisováním rostlin získáme sladkou šťávu a krystalizací vzniká cukr stupně A, B a černá melasa. Opakovaným vařením docílíme husté, tmavé a nahořklé látky, z níž se vyrábí právě rum. Melasa se chladí a dochucuje o kvasničnou kulturu.
JAMAJKA |
|
BLACKWELL RUM |
79,-Kč/4cl |
Jemný a sladký začátek rum s chutí vanilky a karamelu je násle dován chutí pečených marshmallow a přirozeným kořeněným závěrem. |
|
TRINIDAD A TOBAGO |
|
ZAYA GRAN RESERVA 12 Y.O. RUM (40%) |
149,-Kč/4cl |
Barva je tmavě hnědá s nádechem třešní. Vůně vanilka, sherry, tabák a karamel. Chuť karamelu, vanilky, hnědého cukru a sušeného ovoce s nádechem dubu a hořkosladkého kakaa. Bohaté a silné aroma tohoto rumu je příjemným potěšením pro tělo s harmonickým závěrem. |
|
MADAGASKAR |
|
DZAMA RUM VANILLA (43%) |
79,-Kč/4cl |
Tříletý rum z pohádkového Madagaskaru, vyráběný z melasy, což je vlastně třtinový med, zraje v dubových sudech po skotské whisky. Opravdu luxusní rum s čistou chutí vanilky. |
|
PANAMA |
|
ZAFRA RON MASTER RESERVE 21 Aňos (40%) |
189,-Kč/4cl |
A už jsme v Panamě! Měděný rum s luxusní vůní teplého karamelu. Znalcům čokolády připomene "DULCE de LECHE" pověstnou máslově-mléčnou čokoládu obohacenou vanilkou. Tento rum pomalu, ale jistě dobývá jednu destinaci za druhou. |
|
PERU |
|
RON MILLONARIO RESERVA 15 Aňejo (40%) |
119,-Kč/4cl |
Tento peruánský polibek slunečních paprsků uschovaných ve výjimečně kvalitní třtině. Sladký buket a tělnatost uvolněná pomalou fermentací. Trpělivě zraje 15 let v dubových sudech. |
|
VENEZUELA |
|
SANTA TERESA SOLERA 1796 RUM (40%) |
149,-Kč/4cl |
Rum z cukrové třtiny a zraje nejméně 15 let v dubových sudech metodou solera.Tato metoda - kaskádování procesu zrání přes 4 řady sudů - harmonicky sjednocuje různá stáří rumů a vytváří tak mimořádnou rovnováhu a jemnost. V aromatu Santa Teresy převládá karamel, vanilka a kakao. Dodoporučujeme konzumovat zcela samotný a bez přísad. |
|
SANTA TERESA GRAN RESERVA (40%) |
79,-Kč/4cl |
Gran Reserva zraje čtyři roky ve vybraných dubových sudech. Chuť je velmi aromatická, kořeněná, karamelová s nádechem vanilky. |
|
DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA NAKED RUM (40%) |
99,-Kč/4cl |
A dostáváme se k vrcholnému blendu dvanáctiletých rumů. Tento je tak zvláštně sladký s ovocnou chutí. |
|
OSTROV ANGUILLA |
|
PYRAT XO RESERVE RUM (40%) |
99,-Kč/4cl |
Pyrat je míchaný z velmi dobře vyzrálých rumů, starších 15 let s hutným a sladkým aroma. Každá láhev je certifikována číslem a vlastnoručním podpisem zodpovědným pracovníkem destilérky, který dozíral na ruční plnění lahví. Chutná po vanilce, marcipánu, sladkém koření a vyzrálém ovoci, výrazné citrusové aroma. |
|
BARBADOS |
|
R.L. SEALES 10 Y.O. RUM (43%) |
119,-Kč/4cl |
Příjemný rum z Barbadosu, v průměru 10 let starý, zlatavé barvy a ořechové vůně se špetkou koření a fíků. Rum má máslovou chuť s tóny vanilky a sušeného ovoce. Dlouhotrvající zakončení s náznakem pražených mandlí, skořice a karamelky. |
|
DOORLYS X.O. GOLD RUM (40%) |
99,-Kč/4cl |
Směs dlouho zrajících rumů (6-12let) z Barbadosu nabízí dokonalost zvláštního způsobu míšení starých rumů různého stáří a dlouhého dozrávání ve španělských sudech po Sherry Oloroso. Chuť jemná, vyvážená s dlouhým závěrem, pečené banány, rozinky, náznak vlašských ořechů. |
|
GUATEMALA |
|
BOTRAN SOLERA 18 RUM (40%) |
119,-Kč/4cl |
Je vyráběn ze směsi ročníkových rumů o délce stáří až 18 let. Bohatý na tropické ovoce, exotické koření, sušené ořechy a dřevnatou chuť. Chuť s nádechem karamelu a banánu. Pokud chcete skutečně poznat guatemalské rumy, rodinu Ron Botran rumů byste skutečně neměli vynechat. |
|
RON ZACAPA CENTENERIO 23 Aňos (40%) |
139,-Kč/4cl |
Je vyráběn z těch nejpečlivěji vybíraných rumů o průměrném stáří 23 let, které jsou následně blendovány po dobu minimálně jednoho roku. Tento rum je odborníky všeobecně považován za "Best on the World". |
|
RON ZACAPA X.O. RUM (40%) |
289,-Kč/4cl |
Ron Zacapa Centenario XO Solera obsahuje směs rumů, které zrály od 6 do 25 let. Má bohaté kara- melové aroma, podpořené praženými ořechy, marcipánem, pomerančovou slupkou, a vůní dubového dřeva. Chuť je sladká, ovocná se stopami po hřebíčku, skořici, vanilce a čokoládě umocněná dlouhým zráním v sudech po koňaku. |
|
FILIPÍNY |
|
DON PAPA RUM (40%) |
119,-Kč/4cl |
Obrovské filipínské překvapení. Je zde díky vulkanické půdě, která je přímo předurčena k pěstování té nejkvalitnější cukrové třtiny. Přepadne vás lehká ovocná vůně, na patře lahodná hedvábná příchuť vanilky, medu a kandovaného ovoce. Takto prý voní tamní domorodé dívky. |
|
MAURITIUS |
|
BEACH HOUSE SPICED RUM (40%) |
89,-Kč/4cl |
Vyrábí se z nejlepší cukrové třtiny na Mauriciu. Ve vůni dominuje červený pomeranč, med a tabák. Na druhý nádech ucítíte náznak perníku a zázvoru. Chuť je jemná, delikátně sladká. Vůně cukrové třtiny je doplněná o vůni květu, pomeranče a černého koření. |
|
ARCANE 12 Y.O. EXTRAROMA RUM (40%) |
129,-Kč/4cl |
Spíše, než pro rumového začátečníka, je vhodná pro toho, kdo rumům rozumí a dokáže si vychutnat smyslné přechody mezi jednotlivými chuťovými tóny. Od ovocných tónů, které jsou tak typické pro agricole rumy, přes tóny vanilky, kokosu až ke sladkosti cukrové třtiny a elegantních tónů dřeva. |
|
GRENADA |
|
SIX SAINTS RUM (41,7%) |
129,-Kč/4cl |
Rum je pojmenován dle šesti farností, do kterých je území Grenady rozděleno. Vyráběn z melasy a po dobu 6-8 let zraje v jednou použitých sudech po bourbonu. Je lahvován při 41,7 % – síle, kterou ostrované považují za ideální pro pomalé upíjení. Je to lehký a přesto komplexní rum s aroma tropického ovoce, sušených višní a kokosu. V chuti se projevují tóny karamelek, kořeněných hrušek a ananasu. |